Uw vuur… onze passie!

Veelgestelde vragen

Moet een rookkanaal t.b.v. een gesloten gashaard altijd doorgevoerd worden tot een halve meter boven het hoogste punt van de woning, of mag het rookkanaal ook doorgevoerd worden door de gevel?
Een rookkanaal t.b.v. een gesloten gashaard hoeft niet per definitie doorgevoerd te worden door het
dak. Indien het rookkanaal mechanisch wordt afgezogen dan kan deze ook doorgevoerd worden door een gevel.

Is een rookkanaal noodzakelijk voor een Bio Ethanol gestookte open haard?
Een rookkanaal is niet noodzakelijk voor een op Bio Ethanol brandende open haard. Belangrijk is echter wel dat u zorgt voor een constante zuurstofcirculatie. Het is niet aan te bevelen om het in tè kleine ruimten te branden.

Kan ik in een mechanisch geventileerde woning kiezen voor een ‘open’ gas open haard?
Ja, dit is mogelijk. Een vereiste is wel dat de open haard mechanisch wordt afgezogen door een gevel- of een dakventilator.

Ik woon in een appartement en zou graag een open haard willen, wat zijn de mogelijkheden?
Eén van de mogelijkheden in uw appartement is bijvoorbeeld een gelgestookte open haard. Een andere mogelijkheid is een electrische kachel of open haard.

Bestaat er een type open haard waar men hout in combinatie met gas kan stoken?
Ja, dat bestaat. Het gaat om de haarden van Kombifire, welke wij uiteraard kunnen leveren en compleet plaatsen.

Wat is het verschil tussen een ‘open’ gas open haard en een ‘gesloten’ gas open haard?
Een ‘open’ gas open haard put de verbrandingslucht uit de kruipruimte bijvoorbeeld door een afsluitbaar beluchtingssysteem, de afvoergassen worden via het rookkanaal afgevoerd. Een ‘gesloten’ gas open haard put de beluchting uit het concentrisch rookkanaal (het dubbele kanaalsysteem), de afvoergassen worden door dit zelfde dubbele kanaalsysteem afgevoerd. Heel belangrijk is dat er tussen u en het gasvuur altijd een glasruit aanwezig zal zijn in tegenstelling tot een ‘open’ gassysteem.

In mijn woning bevindt zich een rookkanaal, kan elk type open haard aangesloten worden op dit rookkanaal?
Afhankelijk van de inwendige diameter van het betreffende rookkanaal kan bekeken worden wat uw mogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld; een kachel of een open haard, hout gestookt of gas gestookt.

Zou mijn aannemer voorbereiding kunnen treffen in mijn woning ten aanzien van een later te plaatsen open haard, zo ja welke?
Uw aannemer zou voorbereidingen kunnen treffen met betrekking tot het rookkanaal of indien u op
voorhand weet dat u in de toekomst gas wilt gaan stoken dan zou de gasleiding alvast kunnen laten aanleggen.

Zijn wij als klant verplicht om zelf bepaalde werkzaamheden ten behoeve van de open haard te verrichten of verzorgt u alles?
Indien gewenst verzorgen wij alle bijkomende werkzaamheden met betrekking tot de open haard. Indien u bepaalde werkzaamheden zelf wilt verzorgen dan is dit alleen een kwestie van goede communicatie.

Moet er een ventilator geplaatst worden t.b.v. een open gashaard in een mechanisch geventileerde woning?
Ten alle tijden is het noodzakelijk dat de ‘open’ gas open haard in een mechanisch geventileerde woning mechanisch wordt afgezogen.

Hoeveel garantie heb ik?
Dat verschilt per merk, sommige merken leveren tot 10 jaar garantie. Janus en Jacobus geven zelfs levenslange fabrieksgarantie.

Kopen via internet?
Een haard of kachel koopt u niet iedere dag en moet altijd veilig worden aangesloten. Koop bij een erkend bedrijf met geschoold personeel en dat bereikbaar is in geval van service of storing.

Hoeveel vermogen (kW) en rendement moet mijn kachel hebben?
Het vermogen geeft aan hoeveel warmte een kachel kan leveren, dit moet enigszins overeenkomen met de te verwarmen ruimte, wij kunnen u hierin adviseren. Het rendement geeft aan hoe efficient een kachel met hout omgaat. Hoe hoger hoe beter, gemiddeld ligt dit rond de 80%.

Goed en veilig stoken
Welke houtsoort heb ik nodig?
Dit hangt af van het toestel, Berken en Els brandt in de meeste kachels goed.

Hoe droog moet mijn hout zijn?
Hout brandt het beste met een vochtigheid tussen de 10-17%, wij verkopen vochtmeters om dit eenvoudig te controleren.

Is hout stoken slecht voor het milieu?
Goed droog hout stoken in een kwaliteits haard of kachel met hoog rendement is CO2 neutraal en niet slecht voor het milieu. Tijdens de groei van een boom neemt deze net zo veel CO2 uit de lucht op als dat er vrij komt bij verbranding.

Hoe stook ik mijn houtkachel het beste?
Leg 2 stammetjes horizontaal met dwars erover weer 2 stammetjes, leg er een brandend aanmaakblokje tussen en leg er nog wat kleinere stammetjes op. Het hout zal nu van boven naar beneden op branden en zo een gelijkmatige warmte afgeven. Begin altijd met alle luchtschuiven open en zet later de primaire beluchting dicht. Kom naar onze showroom voor een demonstratie. Wij laten het graag zien.

Waar koop ik haardhout?
Haardhout is op vele plekken te koop. Vers gekloofd hout is goedkoper dan ovengedroogd maar heeft wel een jaar nodig om te drogen. Ovengedroogd kan meteen gestookt worden. Op internet zijn diverde adressen waar u hout kunt kopen. Ook in onze webshop kunt u hout bestellen.
 
Copyright © 2019 Mabo Haarden